Lancering campagne 'kwb beweegt voor cleane kleren'. 300.000 kilocalorieën voor schone sportkledij op 60ste Park- en Bosloop in Westerlo. Zaterdag 28 oktober verzamelden 600 sportievelingen op de terreinen van De Beeltjens in Westerlo tijdens de 60ste Park- en Bosloop van FALOS-SPORT+. De feestelijke editie stond volledig in het teken van cleane kleren. De deelnemers liepen ruim 300.000 kilocalorieën bijeen om zo te pleiten voor sportkledij die in menswaardige arbeidsomstandigheden is gemaakt.

Om de jubileumeditie van de Park- en Bosloop in Westerlo extra in de verf te zetten, werd vanmiddag de campagne 'kwb beweegt voor cleane kleren' gelanceerd. Vanaf vandaag zullen de sporters van kwb, FALOS-SPORT+ en Govaka&Pasar samen met de ngo Wereldsolidariteit een jaar lang ijveren voor sportkledij die geproduceerd wordt in veilige fabrieken door arbeiders die er een eerlijk loon voor krijgen. Kortom: kledij die 'clean' is.

Met de campagne 'Kwb beweegt voor cleane kleren' willen kwb, FALOS-SPORT+ en Govaka&Pasar zoveel mogelijk kilocalorieën (kcal) verzamelen tijdens sportieve activiteiten. In de plaats van met handtekeningen willen we aan de hand van fysieke inspanningen laten zien dat de Vlaming wakker ligt van hoe zijn of haar sportkledij geproduceerd wordt.

Druk zetten
"De jaarlijks druk bijgewoonde Park- en Bosloop was het ideale moment om het startschot te geven van de campagne Beweeg voor Cleane Kleren", aldus John Verbraeken en Rik Waer, vrijwilligers van FALOS-SPORT+. "We staan er zelf te weinig bij stil, maar aan de andere kant van de wereld moeten stiksters onder heel zware en onveilige omstandigheden zware inspanningen leveren om onze (sport)kledij te vervaardigen. Terwijl wij vrijwillig afzien in die sportkleren zien zij af om ze te maken. Om solidair te zijn willen we onze geleverde sportinspanningen symbolisch overdragen." De ingezamelde kilocalorieën moeten Belgische sportkledingbedrijven onder druk zetten om schone sportkledij op de markt te brengen.

Met de steun van de consument willen kwb, FALOS-SPORT+ en Govaka&Pasar het aankoopbeleid van bedrijven beïnvloeden en hen wijzen op hun verantwoordelijkheid tegenover de arbeiders die hun collecties maken.
Wim Verlinde (algemeen voorzitter van kwb): "We zijn al langer met het thema bezig. In 2015 trok een aantal kwb'ers met Wereldsolidariteit naar Indonesië. Ze gingen op zoek naar de omstandigheden waarin onze kleren worden gemaakt. Geschokt door wat zij te zien kregen, proberen we mensen bewust te maken van het probleem. Na de grote fietsacties van kwb West- en Oost-Vlaanderen, wil kwb in 2018 samen met FALOS-SPORT+ en Govaka&Pasar zoveel mogelijk kcal verzamelen tijdens allerhande sportieve activiteiten. Een andere manier dan gewoon handtekeningen verzamelen."

Nood aan transparantie
Momenteel is het heel moeilijk om 'cleane' sportkleren te vinden, zeker in België. Geen enkele verdeler is aangesloten bij Fair Wear Foundation, een onafhankelijke controle-instantie die volgens de Schone Kleren Campagne de beste garantie biedt dat de kleren in goede omstandigheden zijn gemaakt. Belgische sportmerken zoals Vermarc, Bioracer, Patrick en Jartazi (vooral bekend als leveranciers van clubkledij) zijn niet transparant over waar en in welke omstandigheden zij hun sportoutfits laten maken. Wie als consument zijn steentje wil bijdragen om mee druk te zetten op de kledingbedrijven moet gewoon in de winkel vragen in welke omstandigheden en aan welk loon de sportkleren gemaakt worden.